Środa, 22 stycznia 2025
Lekarze analizujący dietę najmłodszych Polaków coraz częściej zwracają uwagę na to, że jest ona uboga w tłuszcz. Większości z nas wydaje się, że jest to dobra informacja. Niestety, pokazuje to tylko, jak często zapominamy, że tłuszcz jest niezbędny do tego, aby rozwijać się prawidłowo. Oczywiście, jeśli ma pełnić tego rodzaju funkcję, konieczne jest zadbanie o to, aby był wprowadzany do dziecięcych organizmów w zdrowej postaci.
Tłuszcz zawarty w rybach w szczególny sposób zasługuje na to, aby się nim zainteresować. To właśnie dzięki niemu organizm może zostać wzbogacony o cenne dla naszego zdrowia kwasy omega 3, nie bez znaczenia jest zaś i to, że jest on skarbnicą witaminy A, D oraz E. Tłuszcz rybi wspiera rozwój układu nerwowego, w tym również mózgu, a zawarte w nim kwasy DHA mają bardzo dobry wpływ na kondycję, w jakiej znajduje się nasz wzrok. Dzieci czerpią szczególnie wiele korzyści z jego spożywania, wspomaga bowiem zarówno żeby, jak i układ kostny uzupełniając dość powszechne współcześnie niedobory witaminy D.
Dieta śródziemnomorska często reklamowana jest jako najzdrowsza dieta na świecie, warto więc podkreślić, że bazuje ona na oliwie z oliwek. Ta obfituje w kwasy nienasycone, można więc z powodzeniem dodawać ją zarówno do zup, jak i do surówek oraz sałatek. Najlepiej, jeśli trafia do gotowego już dania, nie sprawdza się bowiem najlepiej, jeśli przez długi czas wystawia się ją na działanie wysokich temperatur.
Olej rzepakowy ma spore grono zwolenników nazywających go oliwą północy. Nie dzieje się tak bez przyczyny. Jest to zamiennik oliwy z oliwek znacznie od niej tańszy, a jednocześnie wcale nie mniej wartościowy. Na uwagę zasługuje choćby jego skład, w którym dominują kwasy wielonienasycone, warto jednak docenić także dobrze tolerowany smak oraz zapach niemal niemożliwy do wyczucia. Jeśli postaramy się, aby w naszej kuchni zagościł olej dobrej jakości, z pewnością jego działanie nas nie rozczaruje.
Tak migdały, jak i orzechy to drobne, a jednocześnie wyjątkowo zdrowe źródła roślinnego tłuszczu, nic więc dziwnego, że cieszą się sporym zainteresowaniem. To także znakomita alternatywa dla niezdrowych przekąsek, po które dzieci wyjątkowo chętnie sięgają między posiłkami. To cenne wsparcie zarówno wtedy, gdy chcemy wzmocnić organizm malucha niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, jak i wtedy, gdy uważamy, że brakuje mu minerałów i witamin. Aplikacja Ding jest świetną formą sprawdzenia, czy aktualnie nie znajdziemy zdrowych produktów w niskiej cenie.
Gdy mówimy o żółtku jaja i jego zaletach przeważnie zwracamy uwagę na charakterystyczną dla niego wysoką zawartość cynku i żelaza. Okazuje się jednak, że posiada ono także korzystne kwasy tłuszczowe – te same, które mają w swoim składzie morskie ryby i mleko matki. Zaleca się, aby było ono wprowadzone do dziecięcej diety stosunkowo wcześnie, często wspomina się w tym kontekście nawet o siódmym miesiącu życia malucha.
Masło to cenny składnik diety dziecka, jeśli jednak spożywa ono inne produkty mleczne pamiętajmy, że serwowanie go nie jest koniecznością. Jeśli ma ono już ponad trzy lata, warto stopniowo zastępować je miękkimi margarynami wysokiej jakości. Wielu marek masła można szukać w najnowszej gazetce Lidl.