Środa, 22 stycznia 2025

Top 5 produktów bogatych w błonnik

22 listopada 2019

Błonnik, dzięki charakterystycznej dla siebie umiejętności absorbowania wody nie tylko wypełnia, ale również syci, jest więc nieoceniony, gdy zależy nam na zrzuceniu nadmiaru kilogramów i obniżeniu apetytu. Pozwala też na regulowanie trawienia, jest bowiem w stanie usunąć z jelit niestrawione resztki pożywienia, które w nich zalegają. To także sprawdzony sposób na obniżenie poziomu cukru we krwi, a także na regulację poziomu cholesteroli. Warto poznać więc te produkty, w których znajduje się on w największych ilościach.

Błonnik możemy dzielić na rozpuszczalny i nierozpuszczalny pamiętając, że każdy posiada szereg zalet. Nierozpuszczalnym powinny zainteresować się wszystkie te osoby, które zmagają się z problemem z nieregularnym wypróżnianiem. Z kolei błonnik rozpuszczalny przyczynia się do tego, że wahania poziomu cukru we krwi nie są tak uciążliwe. Szacuje się, że osoby dorosłe powinny jeść nawet 18 gramów błonnika w ciągu dnia, choć oczywiście dawka ta nie może zostać przesadnie przekroczona. Wartością graniczną wydaje się być 35 gramów, w innym wypadku bowiem może dojść do zaburzenia wchłaniania witamin oraz minerałów.

Po pierwsze – gruszki

Szacuje się, że jedna średnia gruszka jest w stanie dostarczyć naszemu organizmowi nawet 5 gramów błonnika w jego rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej postaci. Nie zawsze jednak możemy cieszyć się z charakterystycznych dla niej właściwości. Zaleca się zatem, aby gruszka była jedzona ze skórką, to bowiem właśnie w skórce błonnik znajduje się w największych ilościach. Co ciekawe, suszona gruszka jest jeszcze bardziej atrakcyjna niż świeży owoc, ma bowiem nawet trzy razy więcej błonnika.

Po drugie – jabłka

Jeśli nie przepadamy za gruszkami, ale jedzenie jabłek sprawia nam dużą przyjemność, nie musimy martwić się o niedobory błonnika w organizmie. Pamiętajmy jednak, że, podobnie jak miało to miejsce w przypadku gruszek, także jabłka najlepiej jest jeść ze skórką. Jeśli nie chcemy jeść ich na surowo, możemy uczynić je składnikiem ulubionej sałatki, a nawet – upiec w piekarniku.

Po trzecie – kasza bulgur

W jednej czwartej szklanki kaszy bulgur znajduje się aż 7 gramów błonnika i nawet 5 gramów białka. Jej popularność jest widoczna przede wszystkim w kuchni Bliskiego Wschodu, jednak także w Polsce radzi sobie coraz lepiej. Można dodawać ją do sałatek oraz zup, a także do faszerowanych warzyw. Jej jedzenie zawsze będzie dla nas korzystne choćby dlatego, że posiada sporą ilość witamin z grupy B, fosfor, potas oraz żelazo.

Po czwarte – fasola

O fasoli mówi się, że jest królową warzyw strączkowych, jeśli zaś przeanalizujemy jej skład, z pewnością nie będziemy mieli co do tego żadnych wątpliwości. To prawdziwa królowa błonnika, która wzbogaca nasz organizm także w białko, węglowodany złożone, kwas foliowy, przeciwutleniacze, magnez, żelazo oraz fosfor. Sprawdza się zarówno jako dodatek do sałatek, jak i jako główny posiłek.

Po piąte – groch

Jeśli fasola jest królową warzyw strączkowych, u jej boku na tronie z pewnością zasiada groch. To cenne źródło błonnika lubiane nie tylko przez dorosłych, ale i przez dzieci, które coraz częściej także mają problem z otyłością.


Wiele tych produktów znajdziesz w promocyjnych cenach gazetki Carrefour!