Środa, 22 stycznia 2025

Krótki poradnik, jak nie marnować żywności

22 listopada 2019

Choć może się nam to wydawać skomplikowane, w rzeczywistości odpowiedź na pytanie o to, jak nie marnować jedzenia, wcale nie musi być trudna. Wystarczy pamiętać o tym, że wyrzucamy je przede wszystkim dlatego, że kupujemy go za dużo, a tym samym, nie jesteśmy w stanie zaspokoić jedynie swoich rzeczywistych potrzeb. Marnowanie żywności to problem, o którym mówi się dziś na całym świecie, nie da się jednak ukryć, że w niechlubnych statystykach prym wiodą przede wszystkim mieszkańcy Europy i Ameryki Północnej.

Problemy już na etapie produkcji

Choć w wielu regionach świata nadal dramatycznie brakuje pożywienia, w Europe ponad 1,3 miliarda ton jedzenia kończy na wysypisku. Także w Polsce problem jest poważny, znajdujemy się bowiem na wysokim piątym miejscu w statystykach, w których wcale nie chcemy przewodzić. Naukowcy alarmują, że bardzo często wyrzucamy nawet te produkty spożywcze, które nie zostały jeszcze otwarte. W Polsce szacuje się, że rocznie marnujemy nawet dziewięć ton jedzenia. Aż dwie tony to żywność wyrzucana przez indywidualnych konsumentów. Miesięcznie około 40 złotych każdy z nas wydaje więc na jedzenie, którego i tak nie zje, a to oznacza, że roczne oszczędności z tego zakresu mogłyby wynieść nawet 2 tysiące złotych. Najczęściej pozbywamy się tych produktów, które mają krótki termin ważności. Są to nie tylko warzywa i owoce, ale również pieczywo, wędliny i nabiał. Problem nie dotyczy jednak wyłącznie produktów gotowych. Daje o sobie znać także podczas produkcji i uprawy, pakowania, na etapie obróbki oraz w trakcie przetwórstwa. Jak z nim walczyć? Pomocnych może być kilka porad.

Nie kupuj więcej niż potrzebujesz

Nie róbmy zakupów spontanicznie, a na pewno przyczynimy się do tego, że zmarnujemy znacznie mniej żywności. Nie wymaga to zresztą wcale bardzo skomplikowanych przygotowań, wystarczy więc, że przed wybraniem się na zakupy przeanalizujemy zawartość tego, co już znajduje się na naszych półkach.

Planuj z wyprzedzeniem, co chcesz zjeść

Ponownie nie musimy zakładać, co zjemy w ciągu najbliższego miesiąca, jeśli jednak mamy pomysły na zakupy na kilka najbliższych dni, z pewnością będzie nam łatwiej zrobić racjonalne zakupu.

Rób listę zakupową

Zakupy z listy posiadają wiele zalet stanowiących pewne zaskoczenie dla osób decydujących się na taki krok. Wypada wspomnieć choćby o tym, że są szybsze i bardziej ekonomiczne. Początkowo opracowywanie listy zakupowej może zając nam nieco czasu, gdy jednak opanujemy technikę jej opracowywania, możemy liczyć na szybki i bardzo wydajny proces. Co więcej, dziś nie musimy już nawet szukać w tym celu kartki i długopisu, z pomocą przychodzą nam bowiem dziesiątki aplikacji.

Patrz na datę ważności

Jeśli już kupujemy „na zapas” upewnijmy się, że po tygodniu lub dwóch wybrany przez nas produkt będzie nadawał się do spożycia.

Pamiętaj o znaczeniu odpowiedniego przechowywania żywności

Nie każdy produkt powinien być przechowywany w ten sam sposób i tak warzywom najlepiej służy dolna szuflada lodówki a mięsu – mrożenie. Jeśli kupiliśmy wędliny w foliowym woreczku – przełóżmy je do opakowania albo zawińmy w papier.